Logo Chi Centre

voelen

voelen

'Voelen is de taal tussen lichaam en geest. Door voelen maak je de Body-Mind connectie'
Yang Jwing Ming

Voelen zou je op kunnen delen in twee aspecten: -1- voelen van jezelf en -2- voelen van een ander. Jezelf kunnen voelen is fundamenteel voor het kunnen aanvoelen van een ander. Zo kan leren voelen leiden tot meer empathie.

Er wordt hier geen onderscheid gemaakt tussen ‘geestelijk’ en lichamelijk’ aanvoelen. Het zijn twee aspecten van het zelfde. Wel kan er een grote discrepantie bestaan tussen hoe iemand zichzelf lichamelijk ervaart en hoe dat is op het geestelijk vlak.

Hoewel mensen sterk verschillen in aangeboren gevoeligheid voor bepaalde aspecten van de werkelijkheid, kun je voelen ook trainen.

In Tai Chi en Zhineng beginnen we met leren voelen van jezelf, van je lichaam, door langzaam en gelijkmatig te gaan bewegen. Op die manier komt een constante informatiestroom op gang die vanuit je lichaam door je zenuwbanen naar het centrale zenuwstelsel wordt verzonden.

Deze ‘datastroom’ geeft ons sensaties en emoties; we voelen. We voelen onszelf, we voelens onszelf handelen en we ‘voelen daar iets bij’. Onze hersenen geven er labels aan als ‘prettig’ of ‘onprettig’, ‘gespannen’ of ‘ontspannen’, ‘rond’ of ‘schokkerig’.

In eerste instantie zijn dat vooral prikkels uit ons bewegingsapparaat, onze spieren en pezen, onze botten en gewrichten. Daarna of daarnaast ervaren we sensaties vanuit een diepere laag van ons lichaam, de organen. Al onze organen blijken een bepaalde sensatie te geven als we leren hieraan aandacht te besteden.

Onze organen hebben een bepaalde functie voor het lichaam én zijn verbonden met wat we emoties noemen: woede, blijdschap, verdriet, angst, bezorgdheid.

Door je eigen lichaam te leren voelen, kun je je eigen toestand scherper waarnemen en krijg je 'voeling' met de natuurlijke golfbeweging van activiteit en rust in verschillende delen van je lichaam. Je zult op den duur je eigen lichaam beter kunnen volgen en je gedrag nauwkeuriger kunnen afstemmen op je lichamelijke behoeften zoals eten, drinken en slapen.

Ook kun je je eerder bewust worden van signalen van discomfort of pijn die een waarschuwingsfunctie hebben: pijn vraagt om aandacht: 'er is hier iets niet goed, kijk er eens naar'.

Door bijtijds aandacht te besteden aan kleine 'klachten' kun je sommige blessures en ziekten voorkomen.

Hoe beter je jezelf kunt voelen, hoe beter je een ander kunt voelen. Ten eerste omdat je zenuwstelsel genoeg getraind en ontwikkeld is om überhaubt te voelen en ten tweede omdat, als je jezelf kunt voelen, je gemakkelijker onderscheid kunt maken tussen wat je zelf bent, welke sensaties en emoties uit je eigen lichaam voortkomen en welke emoties en sensaties voortkomen uit het lichaam van een ander. Je hebt minder ‘ruis’ bij het aanvoelen van iemand anders als je al bekend bent met je eigen stroom van informatie.

Een ander aspect van leren voelen is dat je minder gemakkelijk 'over iets heen stapt'. Als je duidelijk voelt dat een situatie, bepaald voedsel of een gesprek niet goed voor je is, zul je dit eerder serieus nemen dan als het gevoel vaag en mistig is.

Een duidelijke sensatie zal je helpen stappen te nemen om negatieve invloeden te vermijden en positieve invloeden op te zoeken. Je neemt dan de stroom van informatie die uit je lichaam naar je centrale zenuwstelsel stroomt heel serieus. Je wilt jezelf geen geweld aan doen.

Dit zelfde proces kan op gang komen in de omgang met anderen. Je wilt de ander serieus nemen en hem of haar geen geweld aan doen. Empathie, het vermogen je in te leven in de belevingswereld van een ander, kan zich geleidelijk aan ontwikkelen. Zoals de langzame bewegingen van Tai Chi en Qigong een methode zijn om jezelf te leren voelen, zo zijn Tui Sau, Chi Sau en Lu methoden om empathie te trainen.