Logo Chi Centre

wing chun vorm

wing chun vorm

kung chia

Een vorm is alleen maar een vorm
een middel, een methode
gebruik het
onderzoek het
totdat het helemaal van jou is
gooi het daarna weg

Indomaster

Er zijn slechts drie korte Wing Chun handvormen die opvallen door hun soberheid en efficiëntie. De drie vormen hebben elk een eigen hoofddoel en staan voor drie niveaus van ontwikkeling bij een Wing Chun Gong Fu beoefenaar.

De eerste vorm Siu Nim Tau, of Klein Idee Vorm, is de meest basale maar ook meest belangrijke vorm in Wing Chun Kuen.
Het hoofdthema van de eerste vorm is het aaneensmeden van je lichaam tot één geheel en het verbinden van je geest met je lichaam.

'Klein Idee' slaat op het meditatieve aspect in deze vorm waarmee je je 'Idee', je denkhoofd, of 'I' in het Chinees, klein laat worden. Dit betekent dat je je volledig ontspant en tegelijkertijd je 'I' volledig richt op één enkele beweging. Iedereen die bekend is met mediteren of met de Sil Nim Tau weet hoe eenvoudig en tegelijkertijd hoe extreem moeilijk dit is. Alleen door je aandacht te focussen in een meditatieve toestand, kun je innerlijke kracht ontwikkelen.

In de Sil Nim Tau, sta je stil met de voeten op schouderbreedte en de tenen iets naar binnen. Je bekken is gekanteld en je rug strekt zich op een natuurlijke manier uit.
Zinken is essentieel en kan alleen verworven worden door langdurig en kalm te staan. Terwijl je zo staat, bewegen je armen om je energie vanuit Dan Tien naar je vingertoppen te sturen in een langzame ritmische beweging.

Na dit langzame gedeelte waarin Chi wordt opgewekt in Dan Tien en gericht naar de uiteinden van je lichaam, komt het snelle gedeelte waarbij de armen in verschillende weringen en stoten worden 'weggeschoten'. Dit is de fase van het loslaten van kracht, Fa Jing.

De Wing Chun beoefenaar ontwikkelt zo innerlijke rust, een sterke struktuur, centreline en ellebooglijn; onontbeerlijk in gevechtssituaties.

Als je lichaam door het veelvuldig trainen van de Sil Nim Tau tot één geheel is gesmeed, ga je in de tweede vorm voetenwerk toevoegen.

De Chum Kiu, of 'overbruggende vorm', heeft als hoofdthema voetenwerk, het overbruggen van de afstand tussen jou en je tegenstander. Je leert lopen, draaien en je tegenstander werpen zonder je eigen balans en struktuur te verbreken.

De derde vorm, Biu Chi, 'Vliegende Vingers', bevat vingerstoten, elleboogstoten, klemmen en worpen. Biu Chi heeft als hoofdthema 'vouwen'. Vouwen is een term uit de innerlijke krijgskunsten en beschrijft een concept waarbij je aanvoelt hoe je je struktuur, die je langzaam en geduldig gedurende jaren hebt opgebouwd, in bepaalde 'noodsituaties' juist moet kunnen opbreken tot zijn onderdelen (opvouwen en uitklappen). Door vouwen pas je het hoofdprincipe van de innerlijke kunsten toe: Lu, of meegeven met de kracht van je tegenstander.

Weten hoe en wanneer je moet meegeven en hoe en wanneer je Fa Jing kunt toepassen is de essentie van elke innerlijke krijgskunst. Als je dit vermogen ontwikkelt, maakt het niet meer uit hoe groot, snel en sterk je tegenstander is.