Logo Chi Centre

taoïsme

taoïsme

Ooit in de natuur een eikel gezien die gefrustreerd was omdat hij geen beukenootje kon zijn? Hoe komt het dan dat de hele wereld vol gefrustreerde eikels is?
Freek De Jonge

Taoisme is een Chinese levensfilosofie met als belangrijkste doel het zoeken van harmonie. Harmonie in jezelf, harmonie tussen jou en je omgeving. Niets wordt uitgesloten en niets is meer waard of hoger dan iets anders. De dingen zijn zoals ze zijn.

Er zijn veel verschillende stromingen binnen Taoisme en er bestaan allerlei verbindingen met Confucianisme en Chan (Zen)Boeddisme. Een belangrijk principe in Taoïsme is echter een houding van grote nieuwsgierigheid en bescheidenheid naar de aard van het universum.

De nieuwsgierigheid maakt dat we steeds nieuwe wetmatigheden ontdekken in de natuur in en om ons heen. Bescheidenheid doet ons beseffen dat die wetten slechts tijdelijke hulpmiddelen zijn om de oneindige gevarieerdheid van het universum beter te kunnen ervaren.

Het Yin Yang teken is typisch Taoïstisch; niets staat vast, alles beweegt en alles is met elkaar verbonden en onderling afhankelijk. Zo ook is Tai Chi Chuan een Taoistische krijgskunst zonder vaste, harde, vormen, maar vloeiend en vormloos meegevend en ongrijpbaar, maar gevuld met grote kracht.

Het 'mee gaan met de stroom der dingen', het je niet verzetten maar meegeven, het jezelf verwerkelijken en je innerlijke eigenheid tot uiting brengen in iedere kleine handeling die je verricht, het besef verbonden te zijn met alles en iedereen past goed in de hedendaagse 'new age' beweging en zaken als het Zero Point Field concept.

Het aantrekkelijke van Taoisme in deze zin is dat het zeer eenvoudig te begrijpen is en elk moment van het dagelijks leven toegepast kan worden, zonder rituelen, zonder geloofsregels en zonder meesters. Iedereen kan in meerdere of mindere mate zich bewust zijn van de eeuwige stroom van verandering en zich er meer of minder door laten meevoeren.

De offers die dat vraagt zoals het loslaten van vaste denkpatronen of vastliggende sociale verhoudingen en relaties kunnen soms zwaar zijn en ogenschijnlijk onoverkomelijk. De 'beloning' is echter van onschatbare waarde: ongekende vrijheid van denken en voelen, ongekende vrijheid in bewegen en ervaren, onbevangenheid naar alles en iedereen om je heen waardoor een heldere blik ontstaat die je in staat stelt om meer te genieten en meer te leven in samengaan met de wereld om je heen.

Verder lezen:
Dao De Jing, Lao Zi, direct uit het Chinees vertaald door de Nederlander Jaap Voigt. Zeer heldere en moderne vertaling die goed aanslaat bij een hedendaagse beleving met behoud van complexiteit en diepgang.
Servire, ISBN 90 215 3789 3

Te Tao Ching, Lao Zhu. Zelfde boek, andere vertaling. Vertaald uit het Chinees in het Engels en van daaruit in het Nederlands. Een goede, rauwe vertaling van de oudste tot nu toe gevonden Chinese teksten. Minder toegankelijk dan het bovenstaande, maar heel ongerept, alsof je de oorspronkelijke idee door de tekst kunt proeven. Kosmos, ISBN 90 215 1626 8

Tao Te King, Lau Tse, vertaald uit het Engels en het Spaans, Altamira, ISBN 90 6963 391 4. Eenvoudig, mooi klein boekje. Simpeler dan bovenstaande vertalingen maar het meest toegankelijk en goed om mee te beginnen.