Logo Chi Centre

staande meditatie

staande meditatie

De 3-Centres Merge is de meest 'stille' oefening van Zhineng Qigong. De 3 Centeres Merge is een staande meditatie waarbij de drie Centra (kruin, handen en voeten) samenvloeien (Eng.: to merge) in Dan Tien. Dit betekent dat je voelt hoe de uiteinden van je lichaam (kruin, handen en voeten) verbonden zijn met het centrum van je lichaam, Dan Tien. Door je bewust te zijn van zowel je uiteinden als je centrum voorkom je dat je tijdens het staan inzakt en je centrumlijn verliest, of dat je zo gespannen staat dat je niet meer kunt wortelen.

De aandacht is in de onderste Dan Tien en de intentie is om alle energie daar te verzamelen. Als je gedachten wegzweven of juist op hol slaan, breng je aandacht dan steeds terug via de centra van de handen, voeten en hoofd naar Dan Tien.

Deze staande meditatie opent de onderrug doordat we het bekken laten kantelen waardoor het staartbeen wat naar voren komt. Als je staat kun je voelen hoe de aarde je ondersteunt en hoe je hoofd reikt in de hemel. De aarde-energie (Yin, koel, donker) en hemel-energie (Yang, warm, licht) komen samen in Dan Tien. De twee krachten vermengen zich in Dan Tien zoals de twee visjes in het Tai Chi symbool.

Doordat je niet beweegt, heb je alle tijd om je lichaam te ontspannen en de ideale houding van benen, bekken en wervelkolom te laten ontstaan. Als je goed staat, voelt Dan Tien rond en gevuld, zijn je benen en rug open en voelt je hoofd licht en helder.

Wu Chi Standing
Wu Chi Standing meditation verwijst naar zowel de lichaamshouding, rechtop en neutraal, als naar de innerlijke instelling, open en neutraal. Zie ook onder 'Wu Wei'.

We staan met de voeten parallel op heup of schouder breedte.
Sta rechtop met gestrekte benen, maar niet op slot, ontspannen rug en onderrug zodat je bekken wat kantelt. Je onderrug voelt rond aan en je buik heeft ruimte.

Je handen hangen ontspannen langs je lichaam of leg je rustig op je buik. Ook kun je ervoor kiezen je handpalmen naar beneden te laten wijzen, naar de aarde. Deze laatste houding geeft lichte rekspanning in de handen en armen en kan gebruikt worden om energie uit de aarde te trekken.
Te veel spanning verstoort echter zowel je houding als je innerlijke rust.

In de meest neutrale houding laat je je tenen naar voren wijzen of zelfs iets naar buiten. Het voordeel van de tenen recht naar voren of zelfs iets naar binnen is dat het het openen van je S-I gewrichten en je onderrug stimuleert. Je knieën moeten echter wel boven je tenen blijven en je hele benen ontspannen en los. Zodra je je knieën gaat wringen, krijg je spanning en op den duur pijn.

Voor langdurig staan kan verzuring en pijn geven in je bovenbenen, dat is een normaal verschijnsel en zal weggaan in de loop van de tijd als je vaker traint. Pijn in je knieën tijdens het staan is echter een signaal dat je je stand moet aanpassen. Meestal helpt het je voeten parallel of iets naar buiten te laten wijzen.

Corrigeren bij lesgeven van staande meditatie
Als studenten in de meditatiehouding staan kun je langslopen en de meest opvallende spanningsplekken zachtjes aanraken. Vaak realiseert een leerling zich onmiddellijk waar de spanning zit als je zachtjes je handen bijvoorbeeld op de schouders legt. Voel of hun handen zacht zijn, of de duimen ontspannen, of de onderrug recht is i.p.v. hol en let op ontspanning van de schouders. Geef niet te veel aanwijzingen en probeer het met een minimum aan praten te doen, dus voornamelijk door aan te raken om de student en de rest van de groep niet af te leiden.